Disclaimer: Het lezen van deze blog vergt enige moeite en kan constructief bedoeld ongemak veroorzaken.

#003 #WWAM #Effectiviteit #DigitaalMinimalisme #FYInconvenience

Ik zet de bliepjes uit!

Na wat inlezen deed ik het maar gewoon. Ik zette alle meldingen, bliepjes, lampjes en trillingen op mijn telefoon uit. Ook Whatsapp ja. Zakelijke Socials als Linkedin en Twitter werden direct ‘cold turkey’ afgevoerd. Hoe moeilijk ging dit nou worden? Feestbook had ik tenslotte 5 jaar geleden zonder enige moeite of gemis achter mij gelaten. Dus, makkie toch!?

(N)espresso app

De vanzelfsprekendheid waarmee onze wereld zichzelf digitaliseert blijft mij verbazen. Soms snap ik het, je boodschappen laten bezorgen, of onderweg je verwarming aanzetten, best handig. Het geeft comfort en ‘gedoe dingen’ kosten minder tijd. Maar mijn espresso via mijn mobiel bereiden? Of de zoveelste werk gerelateerde app installeren om maar niks te missen? Word ik daar echt effectiever van?

Afleidingsmachine

En valt het jou ook op dat veel van die digitale vooruitgang in de praktijk nogal tegenvalt? Synchronisatiefouten of slecht ontworpen apps kennen we allemaal. Het verplicht printen van e-tickets blijft #bizar. Ik heb het belangrijkste bezwaar nog niet genoemd. Onze natuurlijke aanleg voor verslaving. Je mobiel is een duiveltje, een permanente afleidingsmachine. Zeker op je werk. Waar je door een informatie-overload juist moet focussen.

Digitaal minimaal

Recent kwam ik in aanraking met Cal Newport en zijn principe van ‘digitaal minimalisme’. Het gaat er van uit dat digitalisering in de kern niet verkeerd is, maar effectief en gezond gebruik oefening vraagt. Dat je focus aanbrengt en dat scherm kiest wat past bij je doel. En je heel bewust online opzoekt en je door een gezonder digitaal dieet zowel online als offline effectiever bent.

Just call me

Mijn eerste ervaringen waren nogal ongemakkelijk. Hoe vaak ik die telefoon oppakte om te kijken of ik toch een melding had, pijnlijk! Mijn ‘digital detox’ was de eerste week best intens. Maar toen ik het weekend daarop een lading appjes pas na 8 uur ontdekte gaf dat voor het eerst een vrij gevoel. En er vloeide helemaal geen bloed. Je mist sowieso meer dan je meemaakt. Dus ik ga nog even door met oefenen. En als je mij toch dringend en direct moet bereiken, de beltoon staat als enige melding wel aan!