#WWAM Denk in Doen campagne, Delta Lloyd, Hoe is ’t nu met… zzp’er Rik Boers

Wat doe je als zzp’er als je de kans krijgt je ideeën in de praktijk te brengen, maar dan wel in loondienst? HR-adviseur Rik Boers ging in 2015 de uitdaging aan en maakte de switch van zzp naar loondienst. Hoe gaat het nu met Rik en zit hij nog steeds in loondienst?

In 2015 vertelt Rik Boers dat hij overtuigd raakte dat het anders moet en kan als het gaat om het inzetten van medewerkers. Bij zijn toenmalige werkgever introduceerde hij resultaatopdrachten als vervanging van vacatures. Iedereen in de organisatie kon zich hierop intekenen. De opdracht werd toegekend op basis van motivatie en in mindere mate de functie in het bedrijf en het diploma. Toen zijn contract afliep besloot Rik voor zichzelf te beginnen tot een mooie kans in loondienst zich aandiende. Hij tekende een contract voor 2,5 jaar. Hoe het hem is vergaan lees je in dit artikel.

Onafhankelijk

“Ik ben precies 2,5 jaar verder en mijn contract liep af op 1 januari dit jaar. Wat ik heb geleerd van die periode van loondienst is onder andere dat je als externe meer kunt en mag zeggen. Ik ben redelijk eigengereid, zelfbewust en benoem de roze olifant in de kamer. Collega’s vinden dat toch niet altijd oké. Wat mij echt verbaasde is dat ik mijn idee om mijn visie te implementeren introduceerde en de eerste reactie was dat daar dan een externe bijgehaald moest worden. Terwijl ik voor het doorvoeren van mijn visie was aangenomen. Dat is opvallend. Voor veel bedrijven is het geloven in de kracht van de eigen mensen en hen de volle ruimte geven echt nog een uitdaging. Uiteindelijk heb ik in die 2,5 jaar alleen de verkenning kunnen doen van het project. Het bedrijf gaat nu verder zelf aan de slag met de implementatie.”

‘We moeten er een externe bijhalen’

Anders denken

“Ondertussen heb ik zeker niet stilgezeten. Ik ben in de organisatie gaan zoeken naar andere uitdagingen waar ik waarde kon toevoegen. Uiteindelijk heb ik een innovatie kunnen neerzetten voor de integrale bedrijfsvoering. Daar kon ik wel verschil maken door anders te denken. Om een voorbeeld te geven: veel mensen denken dat ze digitaal werken met een pdf. Maar als je die pdf moet printen voor je handtekening dan is dat toch niet zo digitaal en innovatief. Het is belangrijk te blijven evalueren of een oplossing wel voldoet aan wat we nodig hebben. Met een groep zzp’ers kijk ik of we een bedrijf kunnen starten om dat anders denken en de daaruit vloeiende oplossingen voor een breder publiek vorm te geven.”

Nieuwe opdrachten

“Mijn contract is inmiddels ook afgelopen en ik ben met mijn bedrijf Wij Werken Aan Morgen inmiddels aan de slag met een nieuwe klus. Ik vind andere manieren van werken of talenten inzetten, organisatieontwikkeling of bedrijfsvoering interessante werkgebieden. Via LinkedIn netwerk ik veel en ook solliciteer ik op opdrachten om nieuwe klussen binnen te halen. Loondienst blijft in de toekomst ook nog steeds een optie. Daarbij moet ik goed kijken of de organisatie in staat is om, in loondienst, de randvoorwaarden te creëren zodat ik mijn werk als voortrekker of andersdenkende ook echt kan uitvoeren.”

Financiële buffer

“Hoewel ik het dus niet uitsluit blijft mijn voorkeur wel een zzp klus. Dit heeft ook te maken met het feit dat het mij niet is gelukt de afgelopen jaren een financiële buffer op te bouwen. Door onder andere het kopen van een nieuw huis en een verhuizing is dat erbij ingeschoten. Wanneer ik meer financieel incasseringsvermogen heb, ben ik onafhankelijker. Ik heb dan de vrijheid om te stoppen bij een opdrachtgever wanneer het toch geen match blijkt te zijn. Ik geloof echt dat het dan beter is voor beide partijen om vroegtijdig de opdracht te stoppen.

Aan het roer

Wat ik zie is dat veel mensen lang blijven hangen op een plek die ongezond is voor hen. Wanneer je niet gelukkig bent in je werk, moet je zelf aan het roer blijven. Daarin probeer ik het voorbeeld te geven. Toen mijn opdracht bij mijn werkgever anders liep, nam ik zelf het initiatief en nam er een mooie uitdaging bij. Daarbij is het belangrijk je te realiseren dat je meer kunt dan die ene opdracht of functie. Iedereen heeft meerdere vaardigheden die je op verschillende manieren in een bedrijf kunt inzetten.”

Wil je net als Rik zelf het initiatief nemen wanneer je baan of opdracht niet is wat je had gehoopt of verwacht?

Dit is een follow up na een eerder interview op de website van DeltaLloyd