Wij werken en kijken oorspronkelijk

We leven in een tijd waar we met de bestaande manieren van denken en doen meer en meer vast lijken te lopen. Vele van ons hebben ook regelmatig het idee dat we problemen of situaties al hebben meegemaakt. En waarom mislukken die goed bedachte en passende oplossingen eigenlijk? Welke cruciale elementen missen we in onze ons verlangen naar ontwikkeling en innovatie? Wij werken graag aan de antwoorden op dit soort vragen, om de bovenliggende doelen nu wel te gaan bereiken.

Wat wij anders doen? Toepassingskunst!

Moet alles anders? Nee, bijna nooit. Wij werken liefst zoveel als mogelijk met een groep medewerkers aan bestaande bouwstenen. Wel veranderen de bouwstenen regelmatig van kleur, we passen bouwstenen aan, halen ze soms ook weg, of maken nieuwe en voegen die aan het te realiseren eindproduct. Dat kan van alles zijn. In de regel is het combinatie van dingen. Om een nieuwe werkwijze of proces, samen met bijbehorende werkafspraken te kunnen implementeren, doen we bijna eerst altijd wat anders. Want voor ons is de sleuteltoepassingskunst. Een hele set aan rationele en irrationele elementen die bepalend zijn in hou de dingen gaan. Bijvoorbeeld de bestaande routines van denken en doen bepalen in hoge mate de huidige uitkomsten. Wil je andere uitkomsten, dan moet je niet andere resultaten eisen, maar kijken wat er dan in het systeem van de organisatie moet veranderen. En wat moeten inzetten om die systemische verandering op gang te brengen.

eerste hulp bij veranderongelukken

28 februari, 2022|

Wij willen de dialoog over veranderongelukken op gang brengen en houden. Het zijn onder andere cruciale inzichten die in verandering onuitgesproken blijven. Of context bij processen die we om begrijpelijke redenen actief negeren. We verkennen, verdiepen en verrijken graag met u, uw kennis en kunde over veranderongelukken. Dit doen we op een aantal prikkelende manieren, passend op uw context. We zoeken het constructief het ongemak daar bij op. Via bijvoorbeeld werk- en verdiepingssessies, quick-scans rapportages als gespreksstarters, of een lezing. Maar wij begeleiden ook langere ontwikkeltrajecten en gebruiken daarbij bijvoorbeeld op actieonderzoek gebaseerde interviews.

de essentie organiseren

27 februari, 2017|

Wat wij in de praktijk tegenkomen; organisaties hebben eerder een organiseervraagstuk dan een structuurvraagstuk. Dus de sleutel tot succes is dus niet een reorganisatie, een structuuraanpassing of het vernieuwen van de fijnstructuur, of hoe het allemaal ook genoemd wordt. Minimaal organiseren, hoe doe je dat?

vraagstukken ontrafelen

2 februari, 2015|

In ons werk komen wij verschillende routines van denken en doen tegen, die het voor ons logisch maken dat dingen in organisaties gaan zoals gaan. Vaak zijn deze routines ook het oplossen van grotere vraagstukken mislukken. Tegelijkertijd verdiend iedere context een eigen frisse analyse. We stellen ons oordeel graag even uit. We komen geen model binnen rijden wat 'de' oplossing, of beter 'de verlossing' zal brengen. Nee, vanuit nieuwsgierigheid en een frisse analyse gaan we samen kijken wat er aan de hand is, waarom de ambities regelmatig niet worden gehaald en wat we daar van kunnen en vooral willen leren.